Woontips

Wat komt erbij kijken als je voor het eerst een huis gaat kopen?

Wat spannend, je staat op het punt om je eerste huis te kopen! Gelukkig is het een leuk avontuur om je droomhuis te zoeken. Wanneer je het huis na veel tijd en ook wat moeite vindt, is je blijdschap niet in woorden uit te drukken. Heb jij je koopwoning op gevoel of met je volle verstand gekocht? Hoe weet je nou of de woning die je net hebt bezichtigd, ook echt de woning is die je in gedachten hebt? Het is belangrijk dat je eerste koophuis een woning is die ook echt bij je past. In deze blog lees je tips terug om de eerste aankoop van een woning tot een succes te maken.

Houd je aan het vooropgestelde budget

Een huis is niet zomaar een impulsaankoop. Vaak gaat het om erg veel geld en komt er ook nog een lening, ook wel de hypotheek genoemd, bij kijken. Zorg er dus voor dat het huis wat je daadwerkelijk koopt binnen je budget past. Zoek voordat je op zoek gaat op de woningmarkt uit wat je maximale budget is. Op die manier kun je de zoektocht al beter starten, want de huizen die boven je budget vallen, kun je alvast wegstrepen. Daarnaast is het slim om niet je maximale budget in de aankoop van het huis te steken. Zoek een huis wat onder je budget ligt, zodat je bijvoorbeeld nog genoeg geld overhoudt voor een mooie verbouwing en het inrichten van het huis.

Bekijk en vergelijk meerdere woningen met elkaar

Wanneer jij je droomhuis zoekt, heb je vergelijkmateriaal nodig. Bekijk dus altijd meerdere huizen die je aanspreken. Ga eens langs, voel de sfeer in het huis en kijk of de buurt waarin het huis staat ook bij je past. Door meerdere huizen met elkaar te vergelijken kom je erachter welke pluspunten je belangrijk vindt aan een huis. Het ene huis heeft misschien een hele andere indeling of tuin dan de ander. Wanneer je weet wat je mooi en top vindt, kun je de keuze voor je droomhuis makkelijker maken.

Koop vooral het huis wat je ook echt graag wil hebben en waar je al allemaal ideeën voor krijgt als je er tijdens de bezichtiging rondloopt. Een huis waar je enthousiast van wordt, is vaak een huis wat je jarenlang gelukkig zal maken.

Droomhuis gevonden? Schakel dan een professional in

Wist je dat je meer kans maakt om een eerlijke deal voor je droomhuis te krijgen, als je een aankoopmakelaar inzet? De aankoopmakelaar is er helemaal voor jou, als in dat deze makelaar jouw belangen behartigt. De aankoopmakelaar gaat in overleg met de makelaar van de verkopers van het huis. Zorg ervoor dat je niet zomaar je handtekening op het koopcontract zet en bekijk goed of het huis geen verborgen gebreken heeft. Is alles bouwkundig ook in orde? Dan is het tijd om een bod uit te brengen. Wordt het bod geaccepteerd? Gefeliciteerd, je hebt zojuist je eerste woning gekocht.