Woontips

Tips voor een tienervriendelijk huis

Toen jouw kinderen nog klein waren was het logisch dat jullie huis op hen werd aangepast. Echter worden ze steeds ouder, leren ze steeds meer over zichzelf en de wereld om hen heen. Het is tijd dat jullie interieur met jullie meegroeit. Waar moet je op letten als jij jouw huis tienervriendelijk maakt? Wat is er nodig om van het kindvriendelijke huis door te groeien tot een huis vol met (jong)volwassenen? In dit artikel lees je wat je het beste kunt aanpassen in het interieur.

De ongeïnteresseerde tiener wil zich alsnog thuis voelen

Al lijkt het vaak alsof je niets goed kunt doen. Zijn jouw tieners erg chagrijnig en onverschillig. Iedere tiener wil alsnog thuiskomen in een veilige omgeving. Daarom is het als ouder belangrijk om door hun gedrag heen te prikken en te kiezen voor een volwassener interieur. Begin bijvoorbeeld met hun slaapkamer. Waarschijnlijk is de kamer nog zoals deze in de kindertijd is ontworpen. Dit past uiteraard niet meer bij wie jouw tiener op dit moment aan het worden is. Bespreek met jouw kind hoe hij/zij de slaapkamer zou willen inrichten.

Het is misschien wat minder gezellig is in huis door alle rondvliegende hormonen. Op dit moment en in deze levensfase van jouw tiener is het belangrijk dat zij een plek hebben waarop zij zich terug kunnen trekken. Natuurlijk wil jij het liefste dat ze beneden tv komen kijken. Maar denk erover na om een tv op hun kamer te plaatsen. Dan kan de tiener zich daar terugtrekken als zij dit willen. Verhuis dan ook de spelcomputer mee van beneden naar boven. Onthoud, de tienerjaren gaan voorbij en hierna zal jouw tiener vanzelf weer meer contact met jullie zoeken.

Groei met je kinderen mee

Het werkt super om jouw kind te betrekken bij de metamorfose van zijn of haar slaapkamer. Op die manier voelt het kind zich gehoord en serieus genomen. Zorg eerst dat de kinderlijke kleuren en meubels uit de slaapkamer gehaald worden. Je kunt deze meubels bewaren of verkopen. Het is logisch als jullie voor de sentimentele waarde van de meubels kiezen en de meubels besluiten op te bergen. Nu jouw kind ouder is, kunnen jullie kiezen voor een bureau in de slaapkamer. Op die manier kan de tiener ervoor kiezen om zijn of haar huiswerk op de eigen kamer te maken.

Zorg er ten alle tijden voor dat je de grenzen in huis aan blijft geven. Het is logisch dat er regels zijn in huis en deze regels mogen ook verbonden worden aan het gebruik van het interieur. Stel bijvoorbeeld bepaalde tijden in dat jullie gezamenlijk eten in de eetkamer. Of wanneer jullie een gezelschapsspel spelen in de woonkamer. Zorg dat je zo open en eerlijk mogelijk naar jouw tiener toe bent. Probeer goed te luisteren naar wat zij bij jou aangeven. Op deze manier zal jij met jouw huis en tiener meegroeien naar een nieuwe levensfase.