Tuin

Op welke manier haal je meer wilde dieren naar je tuin?

Wil je meer leven en reuring in je tuin creëren? Dan is het een goed idee om meer dieren en insecten in je tuin te verwelkomen. Het is erg makkelijk om voor meer leven in de tuin te zorgen. Kies bijvoorbeeld voor bepaalde beplanting, zand, veel bloemen, beschutte plekjes en voerplaatsen. Op die manier komen de dieren en insecten vanzelf naar je tuin toe. Hoe meer je rekening houdt met de behoefte van de dieren in de tuin, hoe eerder je meer dieren zal gaan spotten. In deze blog lees je meer over welke dieren in Nederland in de tuin leven en op welke manier je ze welkom heet in je tuin.

Wat zijn de meest voorkomende Nederlandse tuindieren?

De leukste en meest voorkomende dieren in de tuin in Nederland zijn egels, molletjes, de huismus, groene kikker, slak, hommel, lieveheersbeestjes kruisspinnen en hooiwagens. Verder vind je vaak kleine insecten zoals pissebedden, regenwormen, muggen, wespen en bladluizen in de tuin terug. Wanneer je meer in de bossen woont, kun je zomaar een hert, eekhoorn of vos in de tuin tegenkomen. Verder ligt het aan het seizoen als het op de verschillende vogelsoorten aankomt. Sommige vogelsoorten overwinteren in het buitenland en komen in het voorjaar en de zomer terug naar Nederland. Hoe leuk is het om in jouw tuin op zoek te gaan naar dieren en insecten die jouw tuin als hun huis hebben uitgekozen?

Je zou zelfs een keertje een dierenspeurtocht met de kinderen kunnen organiseren, om te kijken welke insecten en dieren er in jullie tuin verblijven.

Waarom is het belangrijk om je tuin diervriendelijk te maken?

Nu je weet wat voor wilde dieren en insecten in de Nederlandse tuinen leven, is het belangrijk om het nut van deze dieren en insecten te belichten. Allereerst is het heel leuk en rustgevend om naar de dieren in de tuin te kijken en te luisteren. Wie houdt er nou niet van mooie vogelgeluiden of wat gezoem van de bijen in de tuin? Verder kunnen wilde dieren in de tuin ervoor zorgen dat je beplanting wordt beschermd. Slakken worden door egels en spitsmuisjes opgegeten, zodat ze de bladeren van je planten met rust laten. Lieveheersbeestjes eten bladluis en de koolmees eet eikenprocessierupsen op.

De gewenste dieren in de tuin, zorgen er dus voor dat je minder ongewenste dieren in je tuin terugvindt. Zo blijft de natuur in evenwicht en kun je van een gezellige, levendige en gezonde tuin genieten.

Met deze tips haal je meer wildlife naar je tuin

Dieren en insecten houden van een tuin waar zij veel te eten kunnen vinden. Je zou dus een voertafel voor de vogels kunnen maken, of een schaaltje met voer voor de egels en eekhoorns op de grond kunnen plaatsen. Verder vinden dieren en insecten het fijn om drinkbaar water in de buurt te hebben. Vogels kunnen lekker badderen in het vogelbad wanneer het heet is, dit ziet er erg schattig uit. De meeste dieren houden er niet van om in een open veld te zitten, zorg dus voor genoeg verstopplekken voor de dieren. Dan voelen zij zich een stuk veiliger en beter beschut tegen grotere roofdieren.