Doe-het-zelf

Op deze manier wordt jij jouw eigen kruidenier

Wat is er nou lekkerder dan die spaghetti pesto of die goudbruine gehaktbal af te maken met wat heerlijke kruiden en specerijen? Denk je eens in dat je niet meer naar de winkel hoeft om jouw kruidenassortiment aan te vullen. Hoe makkelijk zou het zijn als je naar voren leunt en jouw kruiden vers vanaf de plant kunt plukken? Met jouw mini kruidentuintje voor in de keuken kom jij nooit meer zonder smaakmakers te zitten. Zeg nou zelf, dat is toch ideaal voor iedereen die gek is op koken.

Kom maar op met die kruid toppers

Er is een manier waarop jij altijd en heel makkelijk jouw favoriete kruiden in de buurt hebt tijdens het koken. En het meest geweldige is nog wel dat de kruiden en specerijen zichzelf weer aanvullen. Je zit dus nooit zonder jouw favoriete smaak en je hoeft de kruiden maar één keer te kopen. Namelijk in de supermarkt of zelfs in het tuincentrum. Jouw eigen kruidentuin is geschikt voor elke keuken en je hebt er maar een paar benodigdheden voor nodig.

Haal eerst een grote rechthoekige plantenbak. Vul deze met aarde en zorg dat er ongeveer 4 à 5 planten in passen. Als je nergens een grote rechthoekige plantenbak in jouw smaak kunt vinden, kan je ook voor twee iets kleinere opties gaan. Dan zou je er eentje in de ene hoek van de keuken en de ander in de andere hoek van de keuken kunnen plaatsen. Zorg dat je vruchtbare potgrond koopt en dan kan jij jouw favoriete kruidplanten gaan uitzoeken.

Variatie in jouw keuken

Om je een idee te geven welke kruiden je zelf zou kunnen verbouwen hebben wij de meest gangbare kruidenplanten voor je opgezocht. Denk bijvoorbeeld aan munt, koriander, peterselie, rozemarijn, salie, oregano en laurier. Dit zijn wellicht kruiden die jij dagelijks in jouw gerechten gebruikt. Wees niet terughoudend en koop de kruiden in plantvorm. Het is niet alleen leuk om je eigen kruiden te verzorgen maar het is ook nog eens hartstikke handig en verantwoord. Zo hoef je namelijk geen plastic of glazen potjes met kruiden meer te kopen, dus het is ook nog eens beter voor het milieu.

Het is belangrijk om je kruiden op een bepaalde manier te bejegenen, alleen dan heb je er het langste plezier van. Kies bijvoorbeeld voor biologische mest, dit is milieuvriendelijker dan andere mest. Zorg dat je de kruiden nooit met chemicaliën bespuit. Je gaat er zelf van eten dus het is niet de bedoeling dat je er ziek van wordt. Ook dien je de kruiden van het plantje af te knippen in plaats van het met je handen te plukken. Sommige kruiden kunnen namelijk niet tegen het zuur wat op je handen zit en het zou zonde zijn als je kruiden maar een paar dagen blijven leven.

Als je je aan bovenstaande richtlijnen houdt, kunnen wij je verzekeren dat je heel veel plezier en smaak uit jouw eigen kruidentuintje gaat halen. Eet smakelijk!