Woontips

Met deze tips maak jij je nieuwe woning direct kindvriendelijk

Hoe leuk is het om je gezin met kinderen uit te breiden? Wanneer je ouder bent geworden, verandert er veel in je leven, maar ook in je huis. Allereerst deel je het huis nu met meerdere personen. Ten tweede is het belangrijk om gevaarlijke voorwerpen uit je woning te verwijderen. Als laatste kun je een aantal interessante tips opvolgen om zowel je woning als je tuin een stuk kindvriendelijker te maken. Op die manier kunnen jullie met het hele gezin veilig wonen en wordt het woongeluk van jezelf en de kinderen vergroot.

Waar moet je op letten in je woning, als je er met kinderen woont?

Heb je jonge kinderen in huis rondlopen? Zorg er dan voor dat je bij alle trappen een traphek plaatst, dat zij niet zelfstandig in de badkamer kunnen komen en dat ook de keuken met gevaarlijke apparatuur verboden terrein is voor de jonge kids. Als ouder zijnde komt er veel op je af en daarom is het belangrijk dat je de woonruimte afstelt op de veiligheid voor de kinderen. Wanneer je niet zo goed weet welke stappen voor meer veiligheid je kunt ondernemen, vraag dan tips aan vrienden of familie die ook jonge kinderen hebben (gehad).

Tips voor een kindvriendelijker huis in een handomdraai

Woon je samen met je gezin? Dan is het vooral op het moment dat je kids nog jong zijn belangrijk om veiligheidsmaatregelen te nemen. Zorg er bijvoorbeeld voor dat er kindersloten op de kastjes met schoonmaakmiddelen zitten. Heb je een tafel met scherpe hoeken in de woonkamer staan? Zet hier dan een beschermer overheen, zodat je kinderen hun hoofd niet hard kunnen stoten. Verder zou je voor stopcontactbeveiliging kunnen kiezen, zodat de kinderen geen vingers in het stopcontact kunnen steken. Zorg er ook voor dat hoge kasten stevig tegen de muren bevestigd staan, zodat de kasten niet om kunnen vallen mocht je kind er ooit aan gaan hangen of op willen klimmen.

Verder kun je tijdens de jonge jaren van je kinderen makkelijk breekbare meubels, vazen etc. het beste vermijden. Hiermee voorkom je dat je kinderen zichzelf bezeren of aan scherven kunnen openhalen.

Op welke manier kun je de tuin kindvriendelijk inrichten?

Vooral op het moment dat je jonge kinderen hebt, is het belangrijk dat je in de tuin een aantal aanpassingen doorvoert, die ervoor zorgen dat je buitenruimte kindvriendelijk wordt. Heb je een vijver in de tuin? Denk er dan over na om deze dicht te gooien of om er een groot hek omheen te zetten tot je kinderen een stuk ouder zijn of goed kunnen zwemmen. Verder kun je de tuin kindvriendelijk maken, door voor gras te kiezen. Wanneer de kids vallen, vallen zij zachter op gras dan op stenen of grind.

Verder is het belangrijk om voor je eigen rust een plek speciaal voor jezelf en bezoek als voor de kinderen in te richten. Je zou bijvoorbeeld voor veilige speeltoestellen in de tuin kunnen kiezen, die je iets verder van je zitgedeelte plaatst, maar toch dichtbij genoeg om je spelende kinderen in de gaten te kunnen houden.