Doe-het-zelf

Met deze tips maak je een prachtige bijzettafel van een boomstam

Hoe leuk en gaaf is het om je creativiteit de vrije loop te laten en je eigen houten bijzettafel in elkaar te zetten? Wanneer je interieur nog een leuke en natuurlijke toevoeging kan gebruiken, kun je sneller dan je denkt een boomstam bijzettafel in elkaar zetten. Deze staat vooral leuk in een hoek van de woonkamer of naast de bank. Je kunt de boomstam bijzettafel ook als nachtkastje in de kinderkamer gebruiken, of als handig tafeltje in de badkamer voor je schone handdoeken of wat kaarsen terwijl je in bad zit. In deze blog lees je hoe je de boomstam bijzettafel maakt.

Welke materialen heb je allemaal nodig?

Wat leuk dat je een natuurlijke bijzettafel wil gaan maken. Voordat je aan deze doe-het-zelf klus begint, is het belangrijk dat je de juiste materialen en gereedschappen in huis haalt. Het leuke aan dit project is dat je er niet veel spullen voor nodig hebt om er een geslaagd doe-het-zelf kunstwerk van te maken. Kies een mooie boomschijf uit, haal schuurpapier, kies voor stalen poten met eventueel wieltjes eraan vast en je bent al een heel eind op weg. De materialen die je verder nodig hebt zijn schroeven, een schroevendraaier en een boor.

Het beste stappenplan voor een boomstam bijzettafel

Heb je een geschikte boomstam gevonden? Dan is het de bedoeling dat je deze eerst schuurt. Hierdoor wordt het hout glad en kun je scherpe stukjes makkelijk verwijderen. Kies dan de drie plekken uit waar je de poten van de bijzettafel aan vast gaat maken. Markeer deze met een stift. Nu je de stippen voor de poten van de bijzettafel op de onderkant van de boomstam hebt geplaatst, is het tijd om de gaten te boren. Boor niet te diep en kies voor de dikte van de schroef. Hierna kun je de schroeven en de poten aan de onderkant van de bijzettafel vastdraaien. Is dit gelukt? Super, dan heb jij je eigen natuurlijke bijzettafel gemaakt!

Tips om je doe-het-zelf project succesvol te maken

Voordat je aan de boomstam bijzettafel begint is het belangrijk om de boomstam die je uitzoekt onder de loep te nemen. Je kunt de boomstam namelijk maar beter eerst op houtworm checken. Dit kun je doen door naar gaatjes in de boomstam te speuren. Gaten in de boomstam zijn een teken van houtworm. Het kan zijn dat de houtworm er al uit getrokken is. Maak een foto van de gaatjes, leg de boomstam een week apart en kijk daarna of er nieuwe gaatjes bij zijn gekomen. Zo niet, dan is de boomstam leeg en geschikt als onderdeel voor je nieuwe bijzettafel.

Een andere handige tip is de inzet van een schuurmachine. Ken je iemand die een schuurmachine heeft? Vraag dan eens of je die kunt lenen. Wanneer je het hout schuurt, komt het er namelijk veel mooier uit te zien en met een schuurmachine kun jij jezelf 3 uur lang handmatig schuren besparen. De laatste tip is het aanbrengen van houtlak. Is je bijzettafel klaar? Smeer er dan een laag lak overheen, hier gaat de tafel van glimmen en dit zorgt meteen voor een goede beschermlaag.