Woontips

Met deze tips kun jij ecologisch en duurzaam slapen zonder zorgen

Wil je graag bewuster leven en meer duurzame en milieuvriendelijke keuzes maken? Dan kun je dit op alle facetten van je dagelijkse leven toepassen. Bekijk de herkomst van de producten die je koopt, zet je in voor een beter milieu en maak duurzamere keuzes dan je gewend was om te doen. In deze blog kom je erachter op welke manier je gezonder en duurzamer kunt slapen. Want zelfs in de slaapkamer kun je beter verantwoorde keuzes maken. Er wordt toegelicht wat een duurzaam bed is en hoe je diervriendelijke dekens kunt kopen.

Wat kun je onder een duurzaam bed verstaan?

Helaas worden er wereldwijd veel bomen gekapt. De aarde begint haar groene longen te verliezen en daarom is het belangrijk dat je niet zomaar voor een houten bed kiest. Zorg ervoor dat je een bed koopt waar FSC-hout in is gebruikt, zodat je niet investeert in de agressieve ontbossing. Je matras kun je ook verduurzamen, door voor een matras van kokosvezel, biodynamisch katoen of zelfs natuurlatex te kopen. Normale matrassen bevatten aardolie en dat is nou net waar je rustiger aan mee wil doen. Wanneer je allergische bent, of een gevoelige huid hebt, zijn matrassen van natuurlijke materialen ook veel beter geschikt voor je.

Voor de perfecte ondersteuning van je hoofd en nek kun je voor een kussen van boekweit kiezen. Dit materiaal dwingt je bijna in de beste slaaphouding, waardoor je zonder vervelende klachten opstaat en fris en fruitig aan je dag kunt beginnen.

Vegan mogelijkheden voor de zachtste en warmste dekens

Vroeger waren dekbedden van eenden of ganzenveren erg populair. Dons is zacht en voelt fijn aan. Helaas worden die dekbedden niet diervriendelijk gemaakt. Wol, paardenhaar en dons kan makkelijk vervangen worden door ander materiaal waar je de dieren niet voor hoeft te belasten. Lyocell is de beste vervanging als vulsel voor je warme dekens. Het is een hout(kunst)vezel die men uit eucalyptusbomen kan halen. Dit materiaal zorgt in de zomer voor verkoeling en in de winter juist voor warmte. Dit materiaal is daarnaast ook nog eens vochtregulerend, dus is ook voor zwetende slapers geschikt.

Tips om je gezondheid in de slaapkamer te verhogen

Wil je de duurzaamheid in de slaapkamer op meerdere manieren doortrekken? Dan zou je voor de muren bijvoorbeeld voor een natuurlijke verf kunnen kiezen die niet schadelijk is voor mens en dier. Verder is het voor je nachtrust aan te raden om natuurlijke en rustgevende kleuren te kiezen. Je zou ook oliën kunnen branden, waardoor je sneller kunt relaxten en in een diepere slaap terecht komt. Om een schonere omgeving te hebben, kun je milieuvriendelijke en 100% natuurlijke sprays tegen huisstofmijt aanschaffen. Er zit geen gif in biologische sprays verwerkt, waardoor het niet schadelijk is om in te ademen.

Als laatste gezonde toevoeging kun je voor bepaalde planten in je slaapkamer kiezen, zodat de lucht goed gereinigd wordt. Sommige planten hebben zelfs een kalmerend effect, waardoor je beter slaapt.