Trends

Maak kennis met de industriële look voor in huis

Op Airbnb is deze look voor in huis bijna niet meer weg te denken. Het lijkt wel of jouw huis sneller en vaker wordt verhuurd als jij je aan deze look en nieuwe trend houdt. Het is een combinatie van minimalistisch wonen, gerecyclede meubels en een zo hip mogelijke uitstraling. We hebben het over de industriële look voor in huis. Wat eerst vooral in New York en Brooklyn te zien was, heeft nu zijn debuut gemaakt in Europa. In Brooklyn werden jarengeleden oude pakhuizen omgebouwd tot woningen en toen werd de industriële look geboren.

Wonen met de sfeer van een fabrieksgebouw

Je ziet deze woontrend vaak al terugkomen in lofts, omgebouwde fabrieken en scholen. Nederland kiest steeds vaker voor het behoud van bestaande gebouwen dan voor nieuwbouw. Want in een school of een oude fabriek kunnen makkelijk meerdere appartementen of zelfs hele woonhuizen gerealiseerd worden. Om zulke grote ruimtes met veelal hoge plafonds in te richten, is vaak een stoere of gedurfde stijl erg passend. Vooral robuuste en versleten ogende items passen perfect in dit soort open en grote huizen.

De industriële woonstijl heeft vaak een rauw randje. Er wordt bewust gekozen voor het gebruik van beton, grof hout en bakstenen. Maar ook steigerhout en metalen buizen doen hun intrede in het interieur behorende bij deze look. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor een grote stalen eettafel of een donkerbruine leren hoekbank. De beste stijl die bij de industriële look past is de minimalistische look. Om ervoor te zorgen dat de stoere look niet kil oogt, is het belangrijk dat je ook wat houten meubels in huis plaatst.

Toch wat kleuren aan de industriële look toevoegen

Bij de industriële look voeren vooral de kleuren zwart, grijs en donkerbruin de boventoon. Zwart staat voor het staal wat gebruikt wordt, grijs voor het beton en donkerbruin of zelfs roodachtig behoort tot de bakstenen. Om de donkere kleuren een warmere sfeer te geven zou je kunnen kiezen voor cognac kleurige meubels of legergroene woonaccessoires. Dit soort aardentinten mengen met de donkere tinten tot één geheel. Je kan ook een houder voor je racefiets aan de muur hangen. Mocht je dan een felgekleurde racefiets hebben, dan kan je deze ter decoratie ophangen als je hem niet gebruikt. Op deze manier staat je fiets ook nog eens veilig geparkeerd.

Buiten gekleurde meubels, woonaccessoires en fietsen in huis, kan je ook kleur inzetten door de verlichting. Draai bijvoorbeeld een multi-kleuren gloeilamp in die oude fabriekslamp. Er zijn apps op je telefoon te downloaden waarmee je voor dit soort lampen de kleuren kan kiezen. Dit geeft vooral in de avonden een gaaf effect. Als je dit besluit te doen, raden wij je wel aan om niet te veel kleurlampen in te zetten. Dat kan namelijk erg druk ogen. Er zijn nu overigens ook televisies die aan de achterkant van de tv LED-verlichting hebben. De kleuren die op de muur schijnen passen bij het beeld wat op de televisie te zien is. Op deze manier kan je dus ook meer kleur in je industriële huis brengen.