Doe-het-zelf

Maak je eigen houten wijnrek voor in de keuken

Je hebt vast gezien dat er in de keuken voldoende ruimte overblijft, wat net wat extra opvulling kan gebruiken. Houd je daarnaast van een goed flesje wijn en ben je nog niet in het bezit van een mooi wijnrek? Dan is het een leuk idee om je eigen houten wijnrek te maken. Het begint allemaal bij een ontwerp op papier, wanneer je minder creatief bent kun je een ontwerp op het internet uitzoeken en uitprinten. Wil jij zowel de wijnglazen als meerdere flessen wijn in je eigen gemaakte wijnrek kunnen stallen? Lees in deze blog dan hoe je dit prachtige rek in elkaar kunt zetten.

Zoek uit welke afmetingen je nodig hebt

Voordat je aan je eigen houten wijnrek begint, is het een goed idee om de maten van de ruimte in je keuken op te meten. Weet jij al waar je het wijnrek wil plaatsen? Bovenop de koelkast of tussen de muur en je gasfornuis zijn bijvoorbeeld geschikte plekken, waar je zeker nog wel wat wijn kwijt kunt. Meet vooral de breedte en de hoogte op en bedenk hoe dik de planken kunnen zijn om voldoende ruimte te bieden aan de inhoud. Je kunt bijvoorbeeld voor gelijke vakken kiezen, of voor vakken met verschillende afmetingen voor het speelsere effect. Wanneer je hierover uit bent, kun je de planken in je gewenste houtsoort bij een doe-het-zelf zaak op maat laten zagen.

Tijd om het wijnrek in elkaar te zetten

Je kunt het beste met een zijkant van het rek beginnen, zorg ervoor dat je precies weet welke plank aan welke kant bevestigt dient te worden. Houtlijm en schroeven helpen je om alles stevig tegen elkaar aan te krijgen. Wanneer je veel schroeven gebruikt, is het voor de slijtage van de planken een goed idee om eerst gaten te boren, voor je de schroef erin draait. Gebruik de houtlijm voor de planken aan de buitenkant van het wijnrek, zodat je daar in ieder geval geen schroeven krijgt te zien. Het wijnrek is een leuke puzzel en na wat passen en meten heb je hem al in elkaar gezet.

Hoe zorg je ervoor dat de flessen op hun plek blijven liggen?

Wil je jouw wijnflessen beschermen? Zorg er dan voor dat ze niet zomaar uit het zelfgemaakte wijnrek los kunnen komen, of kunnen gaan rollen. Je doet dit makkelijk door een antislip houtje in je wijnrek te bevestigen. Koop een aantal halfronde latjes en bevestig deze op de plaatsen waar je flessen wijn in neer wil leggen. De halfronde latjes bevestig je weer met houtlijm, zodat ze goed op hun plek blijven zitten. Test de stevigheid eerst met één fles en daarna is het tijd om je mooie wijncollectie in je keuken tentoon te stellen!

Geef een zelfgemaakt wijnrek cadeau

Nu je weet hoe je een eigen houten wijnrek maakt, gaan je vrienden natuurlijk vragen waar je dat gave en mooie rek gekocht hebt. Tijd om je creativiteit voor hen in te zetten en ze op hun verjaardag of bij een bijzondere gelegenheid ook zo’n zelfgemaakt houten wijnrek cadeau te doen.