TrendsWoontips

Led lampen, kwaliteit voor een juiste prijs

Ledlampen zijn inmiddels zo ingeburgerd dat het moeilijk voorstelbaar is dat het nog erg nieuw is. Dit licht werd tot in de jaren 90 van de vorige eeuw alleen gebruikt voor het aan- en uitknopje van machines en apparaten. Daarna moesten er nog diverse kinderziektes worden overwonnen en kleuren worden ontwikkeld. Dat is niet meer voor te stellen nu de ledlamp de nummer 1 lichtbron voor thuis en op de zaak is. Daarbij kan je denken aan led spots, maar ook aan diverse andere uitvoeringen. Maar waarom zijn led lampen de juiste keuze?

De gloeilamp ver voorbij

De zo bekende gloeilamp bleek achteraf inefficiënt en een stroomvreter en wordt inmiddels niet meer geproduceerd voor gebruik in westerse landen. Dat is niet zo vreemd als je je bedenkt dat een ledlamp dezelfde hoeveelheid licht genereert voor 20% van de energie die een ouderwetse gloeilamp gebruikte. Daarbij gaat een led lamp veel langer meer. Een moderne spaarlamp van goede kwaliteit zal gemiddeld 12.000 branduren hebben, een vergelijkbare led lamp komt al gauw op 50.000.

De hogere prijs voor een ledlamp verdien je dan ook al weer heel snel terug. Inmiddels zijn er voor vrijwel alle verschillende types lichtbronnen ook ledlampen beschikbaar. Let er daarbij wel op dat je voor dimbare lampen niet zomaar elke ledlamp kunt gebruiken.

Led spots

Wil je led spots online kopen, dan vind je vandaag de dag een breed scala aan producten. Wist je dat een spot de meest gebruikte algemene verlichting is? Dat houdt in dat de spots worden gebruikt om een kamer volledig te verlichten. Maar spots worden ook gebruikt om bepaalde delen van het interieur extra te accentueren. Alle spots zijn beslist niet gelijk, alles draait daarbij om de straalbundel. Die wordt uitgedrukt in graden oftewel ° en loopt van 8 tot 60. Hoe groter de bundel, hoe verder de lamp zal schijnen.

Het is dan ook van belang voor welk doel jij een spot wil inzetten om te bepalen welke straalbundel het meest geschikt is. Voor algemene verlichting is een bundel boven de 35° het meest zinvol. Als je items specifiek wilt verlichten kan je voor een kleinere straalbundel gaan. Hou rekening met de afstand tussen de spot en het te belichten object voor het beste resultaat.

Wat je nog meer van spots moet weten

Inbouwspots zijn bijzonder populair als moderne verlichting, maar daarbij moet je wel beseffen dat het plafond 15 centimeter moet zakken voor het beste resultaat. Opbouwspots zijn minder strak, maar hebben ook voordelen.

Vaak heb je maar een verlichtingspunt nodig om 6 verschillende opbouwspots te kunnen aansluiten. Daarbij is het voor sfeerverlichting een optie om groepjes spots te plaatsen van verschillende grootte. Hierbij kan je optimaal gebruikmaken van de verschillende straalbundels om een bijzonder lichtspel te realiseren. Een straalbundel verlicht naargelang het aantal graden een bepaalde oppervlakte waarbij de intensiteit af of toe neemt.

Vroeger werden bijna uitsluitend halogeen lampen gebruikt voor spots. Inmiddels heeft led met een 5 keer langere levensduur en 70% minder energieverbruik deze rol overgenomen. Let op: voor dimbare spots met led moet je speciale voorzieningen treffen.