Tuin

Kies voor een prachtige en rustgevende vijver in je tuin

Heb je een fijne tuin maar mis je er nog iets in? Dan kan het een leuk idee zijn om een vijver aan je tuin toe te voegen. Een vijver heb je in verschillende vormen, maten en past zowel in een grote als kleine tuin. Wist je dat er vaak een vijver tegen ieder budget bestaat? Daarnaast heeft het aanleggen van een vijver in je tuin een aantal interessante voordelen. Je tuinbeleving wordt namelijk intenser en je kunt de flora en fauna in de tuin er een boost mee geven. In deze blog lees je waarom een vijver in je tuin interessant kan zijn, wat een ecologische vijver is en op welke manier jij je vijver gezond kunt houden.

Waarom is het leuk om voor een vijver in de tuin te kiezen?

Een vijver in de tuin heeft een aantal interessante voordelen. Wanneer je voor een vijver kiest, creëer je een gedeelte in de tuin waar je helemaal tot rust kunt komen. Het geluid van het water en de vissen die je rond ziet zwemmen, hebben een kalmerend effect op de mens. Verder kun je met een vijver in de tuin voor meer diversiteit in flora en fauna zorgen. Op die manier haal je meer planten- en diersoorten naar je tuin. Op warme zomerdagen, zorgt een vijver ook voor verkoeling. Dit komt doordat het water verdampt en er daardoor nevel ontstaat. Wanneer je een waterval of een fontein in de vijver plaatst, is het geheel een prachtig gezicht, waar je uren naar kunt kijken.

Wat is een ecologische vijver?

Een ecologische vijver is een natuurlijke vijver waar veel biodiversiteit in voorkomt. Het is belangrijk dat je het evenwicht in een ecologische vijver in orde houdt. Wil je vissen en vijverplanten in de vijver houden? Zorg dan dat er voldoende zuurstof en voedingsstoffen in het water terug te vinden zijn. Wanneer de vijver voldoende zuurstof en weinig algen bevat, zullen er vanzelf meer insecten zoals libellen op af komen. Dit trekt vervolgens weer kikkers aan. Op die manier krijg je een levendige vijver, waarbij de vijver op den duur goed voor zichzelf kan zorgen, omdat er sprake is van een goede balans.

Op welke manier kun je de vijver en de inhoud ervan gezond houden?

Wanneer je voor een vijver in je tuin kiest, is het belangrijk dat je de vijver onderhoudt en dus ook gezond houdt. Dit kun je op verschillende manieren doen. Allereerst is het belangrijk dat de vijver helder water blijft houden. Dit kun je doen door een pomp te installeren, die voor beweging en meer zuurstof in het water zorgt. Kies bijvoorbeeld voor een filterpomp, die viezigheden in de vijver zuivert. Verder kun je het water zo nu en dan testen. Vervang water met een hoog nitraatgehalte voor schoon water. Doe dit niet in één keer maar in stappen, zodat de balans van de goede bacteriën in het water in orde blijft.

Verder kun je een UVC-pomp aanschaffen, deze pomp voorkomt algen in je vijver, waardoor de vijver mooi helder zal blijven.