Woontips

Kies jij liever voor groot of klein wonen?

De grootte van jouw huis hoeft niet altijd belangrijk te zijn. Een klein huis is knus, waar een groot huis je ruimte biedt. Zowel grote als kleine huizen kunnen een tuin hebben, of een groot balkon op het zuiden. Het is handig om van tevoren te weten waar je op moet letten als je voor een huis gaat kijken. Wat zijn de voordelen van klein of juist groot wonen? In dit artikel is informatie terug te vinden voor wanneer een klein of groot huis het beste bij jouw situatie past.

De voordelen van een klein huis

Als je voor een kleine woning kiest hoeft dit niet direct een mindere keuze te zijn. Er zitten veel voordelen aan de aanschaf van een kleine woning. Zo zijn mensen die een kleien woning hebben vaker buiten te vinden. De ruimte die je binnenshuis hebt, wordt uitgebreid met alle ruimte buiten het huis. Het is gezond om veel te bewegen en zo nu en dan een frisse neus te halen. Zelfs in de wintermaanden is het fijn om een wandeling door het bos te maken. Oftewel, als je binnen wat minder ruimte hebt, hoeft dit niet te betekenen dat je buiten niet alle ruimte hebt.

Een klein huis past bij een klein gezin. Mocht je alleen zijn, samen met je partner of met zijn drieën door een kind of hond, dan is klein wonen helemaal niet verkeerd. Een kleiner huis vergt minder onderhoud. Je hebt minder spullen in huis staan en je hoeft minder oppervlakte schoon te maken. Ook kan een klein huis juist erg gezellig en veilig aanvoelen. Bovendien houd je met een klein huis niet alleen tijd over doordat je er minder aandacht aan hoeft te besteden, het is ook nog eens goedkoper. Je houdt dus meer geld in je zak om bijvoorbeeld een keer extra op vakantie te gaan.

De voordelen van een groot huis

Naast het feit dat een groot huis je alle ruimte biedt in het huis, heeft een groot huis vaak ook een grote tuin. Dit is bijvoorbeeld ideaal voor als je groene vingers hebt en graag in de tuin werkt. Maar ook als je één of meer kinderen hebt is een grote tuin ideaal. Zo kunnen de kids onder jouw toezicht in een veilige omgeving spelen en buiten zijn zonder dat je hiervoor je huis of tuin dient te verlaten. Een groter huis betekend ook groter dromen. Als je weet dat je meerdere kinderen wilt krijgen, dan is een groot huis een uitkomst. Jouw kersverse gezin kan dan met het huis mee groeien.

Daarnaast is het kopen van een groot huis meestal ook een hele goede investering. Grote huizen worden meestal meer geld waard des te meer jaren er verstrijken. Als je van plan bent om je huis op te knappen en te moderniseren kan dit ook erg positief zijn voor de waarde van jouw huis. Het kost meer geld om groter te gaan wonen, maar het kan je in een gunstig geval dus ook extra geld opleveren als je het ooit weer verkoopt.