Doe-het-zelf

Heb je een nieuwe wasmachine gekocht? Op deze manier kun je hem zelf aansluiten

Heb je een nieuwe wasmachine gekocht? Dan kan het een leuke doe-het-zelf klus zijn om hem zelfstandig aan te sluiten. Vaak wijst dit karwei zich vanzelf en kun je een logisch stappenplan volgen. De wasmachine hoef je als het goed is niet vaak aan te sluiten. Wanneer je er eentje van goede kwaliteit koopt, kun je er jaren mee vooruit. Besluit je om de wasmachine zelfstandig aan te sluiten? Dan lees je in deze blog op welke manier je dit correct kunt doen. Het is vooral belangrijk om sommige punten extra te testen voor je de wasmachine in gebruik neemt. Dan weet je zeker dat het goed gaat.

Bepaal eerst waar de wasmachine komt te staan

Weet je al waar je de nieuwe wasmachine wil plaatsen? Vaak ligt het eraan waar in de woning de aansluiting zich bevindt. Dit kan zowel in de keuken, in de badkamer als op zolder of in de kelder zijn. Natuurlijk wil je een strategische plek voor je wasmachine uitzoeken, waar je het minst last hebt van het geluid en de trillingen die het maakt.

Maak de wasmachine klaar voor gebruik

Heb je de ideale plek voor je wasmachine gevonden? Dan is het tijd om het apparaat klaar te maken voor gebruik. Voordat je de wasmachine kunt plaatsen, dien je altijd de transportbouten te verwijderen. Dit zijn bouten die de wasmachine helpen om de wastrommel op één plek te houden tijdens het vervoer van de winkel tot aan je woning. De transportbouten dienen verwijdert te worden zodat de wastrommel moeiteloos kan draaien. Vergeet dit niet, aangezien de wasmachine kapot kan gaan als je de transportbouten bij gebruik laat zitten. Dat zou zonde zijn!

Wanneer je de transportbouten vaarwel hebt gezegd, is het tijd om de aan- en afvoerslang in orde te maken. Sluit deze slangen aan op de kraan achter de wasmachine. Je vindt de aansluiting in één van de bovenste hoeken van je wasmachine. Kijk goed of er geen water uit de slang lekt.

Vergeet deze zaken niet te controleren voordat je de wasmachine gebruikt

Is het je gelukt om de wasmachine op de juiste plek te krijgen? Heb je de kabels en watertoevoer aangesloten? Dan is het tijd om de puntjes op de i te zetten. Controleer eerst of je een wasmachine met waterbeveiliging hebt. Zo niet, dan dien je een aquastop te monteren. Dit kun je in de winkel kopen of online bestellen. Waterbeveiliging of een aquastop zorgt ervoor dat de watertoevoer naar de wasmachine wordt afgesloten, als er te veel water in de wasmachine terecht komt. Verder dien je een geaard stopcontact te plaatsen. Dit voorkomt kortsluiting. Een geaard stopcontact beschikt over twee metalen pinnen.

Als laatste is het verstandig om te checken of de wasmachine waterpas staat. Dit kun je doen door een waterpas op de bovenkant van de machine te plaatsen. Lijkt alles in orde? Dan kun jij je eerste wasje draaien!