Doe-het-zelf

Doe-Het-Zelf: Leg een laminaatvloer

Zeg nou zelf, laminaat heeft toch wel echt een moderne en luxe uitstraling. En het beste is, een laminatenvloer kan je zelf heel makkelijk leggen. Dit is natuurlijk erg efficiënt en dan is er nog de kostentechnische besparing die je doet. Laminaat kopen hoeft namelijk helemaal niet duur te zijn. Je hebt al een pakket met planken vanaf 30,-. Je bepaalt uiteraard zelf de kleuren en het patroon. Een laminaat vloer leg je samen met een kennis, de buurman of een goede vriend al binnen 1 dag. Zonde om daar een vloer-specialist voor in te schakelen.

Waar en hoe begin je met het leggen van de vloer?

Als je het laminaat hebt gekocht en bij je thuis hebt gekregen is het raadzaam om alle planken uit de verpakking te halen. Op deze manier kan het hout luchten en acclimatiseren. Zorg dat je de planken plat op de grond legt en hou ongeveer 50 cm afstand van de muur. Zet de planken beslist niet rechtop tegen de muur want dan kunnen er krommingen in het hout ontstaan, dit is erg zonde. Als je het laminaat later wil leggen, leg het dan in de verpakking horizontaal op elkaar in de kamer waar je het gaat leggen en haal het hout er 48 uur van tevoren pas uit.

Zorg dat je voordat je het laminaat legt, een ondervloer hebt aangebracht. Hierdoor wordt het laminaat beschermd en heb je uiteindelijk veel langer plezier van je nieuwe vloer. Als je het laminaat gaat leggen begin je altijd in een hoek. Plaats eerst de afstandhouders tegen de muur en leg dan je eerste rij laminaat. Het is verstandig om een laminaatsnijder aan te schaffen. Dit apparaatje snijdt je laminaat af zonder stof vrij te laten komen en houdt de bovenste laag van je laminaat schadevrij. Begin telkens met een nieuwe baan als de eerdere baan goed in elkaar geklikt is.

En dan is er nog de afwerking

Als de makkelijke banen allemaal liggen, houd je de lastiger te bereiken plekken over. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een plek waar leidingen de grond in gaan, of gekke hoeken in de vloer. Het beste wat je in een dergelijke situatie kunt doen, is het laminaat op maat zagen. Teken het te zagen figuur af met een potlood en volg de lijn met de zaag. Als je laminaat in de buurt van een leiding legt, teken dan de plank af bij het midden van de leiding.

Ook de laatste plank van de laminaatvloer verdient wat extra aandacht. Zorg dat je de plank die je wilt verzagen precies op de een-na-laatst geplaatste plank legt. Leg dan met een afstandhouder ertussen een andere plank tegen de muur. Teken de plek waar de planken elkaar overlappen af en zaag dit uit. De allerlaatste plank leg je door hem schuin in te klikken. Neem afstand van de vloer en bewonder jou geleverde werk. Gefeliciteerd, je hebt je eigen laminaatvloer gelegd.