Tuin

Dit moet je weten over graszoden

Ga je bezig met je tuin en heb je besloten om graszoden te gaan leggen? Dan is het verstandig eerst goed te kijken welke graszoden er allemaal te koop zijn. Er zit namelijk wel degelijk verschil in. Hieronder lees je alles over deze verschillen en geven we tips over waar je op kunt letten bij de aanschaf.

Eigenschappen van graszoden

Wat zijn nou eigenlijk graszoden? Graszoden zijn geteelde grasplaggen die na het verwijderen van de ondergrond opgerold worden tot grasmatten. Deze worden vervolgens in deze opgerolde toestand verkocht. Elke zode heeft gras met bijbehorende wortels. Dit zorgt ervoor dat als je deze zoden weer uitlegt en uitrolt, dat er snel een hechting kan plaatsvinden met de ondergrond. Met netten worden de plaggen bij elkaar gehouden. Zonder deze netten vallen ze uit elkaar. Er zijn biologische netten welke ervoor zorgen dat er geen plastic restproduct achterblijft in de grond. Dit is beter voor het milieu. Wat bepaald de kwaliteit van een graszode? Dat is de leeftijd van het gras. Bij voorkeur moet deze leeftijd minimaal twaalf maanden zijn.

Prijs en kosten

De kosten om graszoden te bestellen vallen reuze mee. Om tien vierkante meter te leggen moet je rekenen op enkele tientallen euro’s. Heb je een forse tuin met veel vierkante meters dan kan het totaalbedrag natuurlijk wel behoorlijk oplopen. Maar je hebt dan wel binnen de kortste keren een mooi gazon liggen waar je direct van kunt genieten. Overigens moet je wel eerst zorgen dat je veel water toevoegt aan de gelegde zoden. Dit om een goede hechting en vervolgens een goede groei te bevorderen.

Kwaliteit speelt ook een rol in de prijs. Als je een gazon wilt aanleggen waarop continu gespeeld moet kunnen worden ben je een andere kwaliteit nodig dan wanneer je een gazon aanlegt die er puur voor de sier ligt. In een speelgazon zit gras verwerkt die tegen een stootje kan. Een siergazon moet er vooral goed en mooi uitzien. Het gras voor een speelgazon is goedkoper dan het gras voor een siergazon. In een siergazon zit een hoogwaardigere kwaliteit gras verwerkt omdat deze er altijd goed uit moet zien.

Welke grassoort kies je?

Welk gazon jij kiest, hangt er dus vanaf welk doel het gazon straks moet dienen. Wil je een speelgazon, dan zal er een gazon komen met veel veldbeemdgras. Wil je een siergazon, dan kies je voor een gazon met roodzwenkgras en struisgras. Ook de locatie is van belang in je keuze. Ga je een gazon leggen op een plek met veel schaduw dan kies je voor een grassoort die mooi blijft bij weinig zonlicht. Ligt het gazon straks continu in de zon, dan moet je een gras hebben die tegen dit licht en de warmte kan.

Maaien

Houd er rekening mee dat je na het leggen van de zoden niet te snel gaat maaien. Geef de zoden eerst de tijd om goed te hechting en te groeien. Als je begint met maaien zet dan de maaier niet meteen te laag. Begin in een hogere stand te maaien. Dit geeft het gras tijd om krachtig te worden en je zult zien dat het aanzicht van de grasmat dan geleidelijk aan nog mooier wordt. Vervolgens kun je dan wat korter gaan maaien.