Tuin

De ecologisch verantwoorde tuin

De mens wordt zich steeds meer bewust van de natuur en het klimaat. Je bent misschien al begonnen met het scheiden van je afval, of je verbouwt je eigen groente in een moestuin. We zien steeds meer in dat we op ecologische wijze kunnen leven en dat dit een positief effect heeft op de wereld om ons heen. Niet gek dus, dat steeds meer mensen voor een ecologische tuin kiezen. Maar wat is dit precies en wat komt erbij kijken om een ecologische tuin aan te leggen? Je vindt meer informatie en tips in dit artikel.

Het aanleggen van een ecologische tuin

De ecologische tuin betekend eigenlijk niets anders dan een milieuvriendelijke tuin. Een ecologische tuin bevat zo veel mogelijk natuurlijke elementen en wordt ook niet bewerkt met chemicaliën. Het houdt in dat je de tuin op de meest natuurlijke wijze irrigeert, onderhoudt, beplant en bemest. Zorg er dus voor dat je de bodem alleen op natuurlijke wijze bewerkt. Door de tuin milieuvriendelijk te behandelen trekt het zelf insecten aan, waar op hun beurt weer vogels op af komen en zelfs kan zorgen voor de aantrek van wat kikkers of vleermuizen. Naast een rijk bloemen en plantenleven, wonen er dus ook veel dieren in de ecologische tuin.

Voor de bodem kan je het beste kiezen voor wat begroeiing afgewisseld met rotsen en wat grove stenen. Stenen houden water en dus vocht heel makkelijk vast, wat weer goed is voor de begroeiing daar omheen. Een andere manier om water voor de planten op te sparen is het plaatsen van een regenton. Deze wordt tijdens regenbuien rijkelijk aangevuld en hier kan je met een gieter water uit halen om de planten mee te besprenkelen. Op die manier hoef je nooit meer water uit de kraan te gebruiken om jouw tuin te onderhouden.

Het onderhouden van een ecologische tuin

Als je uiteindelijk een ecologische tuin hebt aangelegd, wil je hem natuurlijk ook ecologisch houden. Zorg er dus voor dat je de tuin nooit bewerkt met chemische middelen. Deze middelen verstoren en vervuilen het natuurlijke ecosysteem en dan zou alles voor niets zijn geweest. Je kan het beste kiezen voor natuurlijke bemesting. Dit kan verterend tuinafval uit je eigen tuin zijn, of loop eens langs bij de dichtstbijzijnde kinderboerderij en vraag of je wat van hun mest mag kopen. Dit werkt super voor de bodem van jouw ecologische tuin.

Verder kan je er het beste voor kiezen om planten en bomen te plaatsen die ook in het natuurlijke ecosysteem voorkomen. Op die manier heb je zelf het minste onderhoud aan de tuin en weet je zeker dat de planten en bomen in jouw tuin kunnen floreren. Als je bijvoorbeeld dichtbij het strand woont, kan je ervoor kiezen om helmgras te planten. De bodem is hier dan uiterst geschikt voor. Woon je in een bebost gebied, kies dan voor bijvoorbeeld het planten van een Elst of eikenboom. Wie weet krijg je dan zelfs nog eekhoorntjes of een specht in jouw tuin op bezoek.