Doe-het-zelf

Creatief met oude meubels: recycling

We gaan door het klimaatprobleem steeds effectiever en zorgvuldiger met onze spullen en de aarde om. Sommige mensen wisselen elk jaar van interieurstijl, maar dit is niet altijd even milieubewust. Naast dat je diep in de portemonnee dient te graaien voor de aanschaf van een nieuw interieur, zijn de ‘oude’ meubels vaak nog niet aan vervanging toe. Vandaar dat er steeds vaker voor een creatieve oplossing wordt gekozen om jouw interieur er toch anders uit te laten zien. Je kunt namelijk jouw meubels recyclen en ze een heel andere uitstraling geven.

Ecodesign doet zijn intrede

Buiten het feit dat je Ecodesign voor erg veel geld in de winkel kunt kopen, is het natuurlijk veel leuker om het zelf te creëren! De laatste jaren is het belangrijker geworden dat er rekening wordt gehouden met het milieu. Zo is het nu helemaal hip om bestaande meubels om te toveren tot totaal andere meubels. Dit is eveneens een uitlaatklep voor de vele bewuste creatievelingen die onze samenleving rijk is. Het leukste is dat je door Ecodesign een meubel met zo weinig mogelijk aanpassingen een totaal andere functie kunt geven.

Als je een oud meubel aanpakt en oppoetst kan er een nieuwe eyecatcher ontstaan zonder dat het oorspronkelijke karakter van het meubel verloren gaat. Maar je zou er tegelijk ook voor kunnen kiezen om het meubel van een totaal nieuw karakter te voorzien. De mogelijkheden zijn echt eindeloos. Er kunnen zelfs variaties bedacht worden waarbij verschillende losse meubels samen een heel nieuw meubel vormen. Denk bijvoorbeeld aan een oude badkuip en een bankstel waarvan de kussens nog goed zijn. Als je een deel van het bad uitzaagt en de bankkussens passend maakt, dan heb je een badbank.

Geef oude meubels een tweede kans

Als je zelf nou nog op zoek bent naar meubels omdat je net bent verhuist of voor het eerst op kamers gaat, ga dan eens langs bij de kringloopwinkel. Meubels die bij de kringloopwinkel staan, die zijn pas echt oud. Dit zijn meestal meubels die bij oudere mensen uit hun huis komen waarvan de zonen en dochters ze aan de kringloop hebben gedoneerd. In deze meubels zitten allerlei verhalen en avonturen verstopt. Hoe mooi is het dan, als jij deze meubels de kans biedt op een tweede, derde of zelfs vierde leven?

Het lijkt wel een nieuwe trend te zijn, ga naar de kringloop, koop oude meubels en knap deze zelf op. Het mooie is dat je de meubels met potentie ziet staan. Daarom wil je ze met je mee naar huis nemen. Maar als je dan dat schuurpapier en dat likje verf overheen doet, dan heb jij een eigen meubel ontworpen die echt niemand anders heeft. En geloof ons, je gaat echt heel vaak de vraag krijgen waar je dat mooie meubelstuk vandaan hebt gehaald. En dan zeg jij trots: “Oh, ja ik heb het enige exemplaar in heel Nederland”. Reken maar dat dit de nodige wow-reacties oplevert.