Doe-het-zelfTuinWoontips

Buitenverf nodig? Zo selecteer je de juiste soort!

Buitenverf dient net zo esthetisch te zijn als binnenverf, maar het moet natuurlijk aan nog meer eisen voldoen. Vooral de bescherming tegen regen, wind en zonnestraling is daarbij uiterst belangrijk. Veel is wel afhankelijk van wat je wilt verven. Het verven van buitenhout vergt nu eenmaal andere verf dan het verven van een gevel. Wij leggen voor verschillende situaties uit welke buitenverf je selecteert.

De juiste houtverf voor buiten selecteren

Buitenhout krimpt, zet uit en leeft. Daarom moet houtverf voor buiten elastisch en soepel zijn, want anders krijg je na verloop van tijd gegarandeerd met barsten te maken.

Verder heb je hier de keuze tussen watergedragen verf en solventgedragen verf. Watergedragen verf takelt iets minder snel af en behoudt langer haar kleur en glans. Omdat de watergedragen verf niet te snel mag drogen, mag je wel niet verven onder de volle zomerzon. In dat geval gebruik je beter solventgedragen verf. Houd er wel rekening mee dat solventgedragen verf sneller verweert dan watergedragen verf. Voor opvallende kleuren zoals rood of donkerblauw, waarbij verkleuringen sterk zouden opvallen, gebruik je dan ook beter watergedragen verf.

Ten slotte kan je natuurlijk ook de voorkeur geven aan een beits. Beits beschermt het hout, is vochtregulerend en doorzichtig. Beits is verkrijgbaar in verschillende prijsklassen. Ga vooral even na hoe lang de beits beschermt. Voor tuinmeubilair is het natuurlijk geen ramp als je na verloop van tijd opnieuw een beitslaag moet aanbrengen, maar voor bijvoorbeeld houten dakkapellen ben je liever meer dan tien jaar goed. Onze favoriet is dan Jotun demidekk Tackfarg dat tot circa twaalf jaar onderhoudsarm is.

De juiste gevelverf selecteren

Bij het schilderen van de gevel ga je natuurlijk voor kwaliteitsverf. Een woning is voortdurend onderhevig aan uv-straling, regen, uitlaatgassen, stof, wind, enzovoort en kan dus wel een beschermlaagje gebruiken. Zowel klassieke verfoplossingen als kaleiverf is mogelijk. Wel is het zo dat je even moet controleren of de muren voldoende droog zijn. Als de muren vochtig zijn, kies je een speciale coating met een betere hechting op vochtige ondergronden. Wil je enkel de muren beschermen? Ga dan voor een kleurloos impregneermiddel. Hier is Sikkens Alpha Aqua Si onze favoriet, een impregneermiddel op waterbasis.

De juiste verf voor pvc en kunststof

Naast hout zien we ook kunststof en pvc steeds vaker aan de buitenkant van de woning verschijnen. Denk bijvoorbeeld aan de regenpijpen. Een pvc-regenpijp is met zijn typische grijze kleur nu niet meteen erg aantrekkelijk. Zo’n regenpijp bestaat uit harde pvc en kan je in tegenstelling tot zachte pvc gelukkig vrij eenvoudig overschilderen. Het is wel belangrijk om niet meteen te verven, maar eerst een wintertje te wachten.

Het is daarbij noodzakelijk om een grondlaag aan te brengen. Hier kies je voor een grondlaag met extreme hechtingseigenschappen. Enkel op die manier kan je gladde oppervlakken echt goed verven. Een goede keuze is Südwest allgrund, wat je ook als hechtgrond kan gebruiken als je koper- en zinkwerk wenst te schilderen. Na het aanbrengen van de grondverf kan je gewoon 1 of 2 lagen gevelverf aanbrengen.