Tuin

Alles voor een kindvriendelijke tuin

Je hebt jouw droomhuis gevonden wat jouw gezin erg gelukkig gaat maken. En in de zomer kunnen jullie allemaal genieten in de open en aangrenzende tuin. Hoe maak jij van de tuin een kindvriendelijke plek zodat je jouw kleintjes met een gerust hart kunt laten spelen en ravotten? In dit artikel zijn wat tips en tricks terug te vinden hoe je van jouw tuin de ideale gezinstuin kunt maken. Want naast een lust voor het oog wil je de tuin vast ook avontuurlijk en veilig voor je kinderen maken.

Onbezorgd genieten in de tuin die bij je gezin past

Stel je voor, het is een zwoele zomeravond en je zit met een boek te genieten van de avondzon, terwijl je kinderen onbezorgd en vrij spelen in de tuin. Er is geen wolkje aan de lucht en iedereen heeft het naar zijn zin. Het eerste waar je over na kunt denken voor een kindvriendelijke tuin is de ondergrond. Een zachte ondergrond past het beste bij een tuin waar jonge kinderen in gaan spelen. Kies bijvoorbeeld voor een groot stuk gras, dit mag ook kunstgras zijn. Of ga voor een nieuwe trend en maak een gedeelte van de tuin zacht door er houtsnippers neer te leggen.

De voordelen van gras en houtsnippers zijn dat beide opties weinig onderhoud vereisen. Ook is er bij beide bodembedekkers geen sprake van rotting, geeft het een mooie natuurlijke uitstraling en gaat het lang mee. Als je er bijvoorbeeld voor kiest om speeltoestellen in de tuin te plaatsen, heb je aan gras of houtsnippers een veilige keuze. Mocht een van de kleintjes een keer vallen, dan zal de lichamelijke schade beperkt blijven tot een schaafwond of een oppervlakkige wond. Anders dan bij tegels of beton.

Breng je kinderen meteen iets bij over de natuur

Nu we ons steeds meer om het klimaat bekommeren is het wel zo fijn om jouw kids te leren hoe zij met de natuur om kunnen gaan. Een leuke uitdaging voor ouder en kind is bijvoorbeeld het onderhouden van een eigen moestuin. Voor je het weet plukken jullie de zelf geteelde tomaten en aardbeien uit eigen tuin. Je kunt samen met de kinderen van alles verbouwen en laten groeien. Elke groente- of fruitsoort vereist weer een andere manier van aanpak en hiermee prikkel je de kleintjes om vaardigheden zoals tuinieren aan te leren.

Naast een moestuin met groente en fruit of zelfs wat kruiden, zijn dieren ook niet weg te denken uit onze natuur. Reken maar dat jouw kinderen dolenthousiast worden als je een ren met kippen of konijnen in de tuin neerzet. Mocht je voor de kippen kiezen, dan heb je ook nog eens iedere dag verse eieren. Wat is er nou leuker dan jouw kinderen te leren hoe zij voor dieren kunnen zorgen en hun verantwoordelijkheidsgevoel te zien groeien? De kippen en konijnenpoep zouden jullie zelfs weer als bemesting van de tuin kunnen gebruiken. Zo zorgen jullie voor een milieubewuste en kindvriendelijke tuin.