Tuin

5 Tips om jouw tuin winterklaar te maken

De zomer is langzaam overgegaan in de herfst. Jouw tuin staat vol met prachtige gele, oranje en groene planten. De herfst heeft zo haar charmes maar pas op, de winter is in aantocht. De kou en hevige weersomstandigheden zijn niet altijd even gunstig voor sommige planten en bloemen in jouw tuin. Om er toch voor te zorgen dat die mooie vegetatie het in de lente weer gaat doen, is enige voorbereiding op de kou vereist. Lees hier hoe je jouw tuin winterklaar maakt.

De winter is in aantocht

De beste maand om jouw tuin voor te bereiden op het naderende gure weer is de maand oktober. In deze maand zitten meestal nog wat aangename dagen met temperaturen waarop werken in de tuin geen straf zal zijn. Hieronder zijn een aantal tips terug te vinden die jou helpen om je tuin klaar te maken voor de winter.

Tip 1: Voor jouw bloemen en planten

Alle bloemen die uitgebloeid zijn kan je nu afknippen. Mocht het zo zijn dat de steel ook aan het afsterven is, knip deze dan af. Maar laat de rest zitten. Bladeren beschermen de bloem en de bollen onder de grond tegen de vorst. Als je planten ziet die de bladeren verliezen, scheur deze dan af. De gescheurde bladeren kan je ergens anders in de tuin weer neerleggen. Op die manier zorg je ervoor dat je van één plant, twee planten kunt maken.

Tip 2: Het snoeien van bomen

Snoei de bomen in ieder geval voor de maand januari. De meeste boomsoorten beginnen in januari namelijk alweer uit te lopen. Als je de boom te laat snoeit, heb je de kans dat hij in dat jaar niet of moeilijker zou bloeien.

Tip 3: Plant de nieuwe bloembollen

Oktober is een gunstige tijd om bloembollen te planten. Denk hierbij bijvoorbeeld aan hyacinten, tulpen en krokussen. Er is voor ieder wat wils. Als je de bloembollen in deze tijd van het jaar plant is de bodem nog zacht en zullen de bloembollen ergens in april mooi tot bloei komen.

Tip 4: Vergeet de vijver niet

Mocht je nou een mooie visvijver in de tuin hebben, zorg dan dat je deze ook de nodige aandacht biedt. Je kunt bijvoorbeeld een net over de breedte van de vijver spannen om vallende bladeren op te vangen. Haal de vissen die niet goed tegen de kou kunnen naar binnen zodat deze de winter overleven.

Tip 5: Verzorg de tegels

Niets is beter dan schone tegels voordat de winter begint. De makkelijkste manier om je tegels schoon te krijgen is door er de hogendrukspuit op te zetten. Bezem daarna wat nieuw zand over de voegen en de tegels zijn winterklaar.

Gezelligheid in de winterperiode

Als het buiten kouder wordt, ben je minder in je tuin te vinden. Dit is zonde want een tuin is er eigenlijk om het hele jaar door van te kunnen genieten. Plaats daarom een vuurkorf of een terrasheater in de tuin. Dit zorgt voor voldoende warmte en gezelligheid. Bedenk maar eens hoe je heerlijk met een deken en een kop warme chocolademelk op je loungeset te vinden bent.