3 tips om gemakkelijk vloerbedekking te verwijderen
Verlijmde vloerbedekking is de nachtmerrie van elke klusser. Vloerbedekking verwijderen is in de meeste gevallen namelijk een gevecht tegen de lijmlaag die is gebruikt om het tapijt vast te leggen. Daarbij hangt het er vanaf of de vloerbedekking gelegd is door een professional waarbij alleen de randen verlijmd zijn, of dat het tapijt gelegd is door een doe-het-zelver die doorgaans de gehele vloer van een flinke lijmlaag voorzien, met alle gevolgen van dien als de vloerbedekking verwijderd moet worden. Kortom in veel gevallen is het verwijderen van vloerbedekking een flinke beproeving. Daarom geven we je in dit blog 3 tips om gemakkelijk een vloerbedekking te verwijderen.
Zelf doen of laten doen?
Voordat je gaat beginnen met het verwijderen van de vloerbedekking zijn er een aantal overweging die je even moet maken. Je wilt namelijk voorkomen dat je halverwege, om wat voor reden dan ook, je klus moet staken en met een soort van “help mijn man is klusser” woonruimte komt te zitten. Ga dus voor jezelf na of je überhaupt wel voldoende tijd hebt om zelf de vloerbedekking te verwijderen of dat je dit toch beter door een professional kunt laten doen. Een professional kan het namelijk veel sneller dan jij. Heb je gevoelige longen? Wees je er dan van bewust dat je ondanks een eventueel mondkapje alsnog veel stof en ander vuil binnen krijgt. Is het dan wel zo verstandig om de klus zelf beet te pakken? Ga tot slot na hoe groot de te verwijderen oppervlakte is en hoe vast de vloerbedekking zit. Misschien is het verstandiger om een machine te huren dan zelf aan de vloerbedekking te gaan lopen trekken………
Snij het tapijt in repen
Heb je besloten dat je zelf aan de slag gaat? Dan is de makkelijkste manier om vloerbedekking te verwijderen, door het met een goed stanleymes in lange repen te snijden. Hoe groter de stroken die je snijdt, des te meer kracht het kost om de vloerbedekking los te trekken. Snij de vloerbedekking dus altijd in dunne repen. Trek de repen één voor één los. Rol deze repen op, zodat het tapijt los komt van de ondervloer. Doordat je met smalle repen werkt, hoef je minder kracht te zetten.
De lijm verwijderen als de vloerbedekking eraf is
Als je de vloerbedekking eruit getrokken hebt ben je er in de meeste gevallen nog niet. je zult merken dat er nog lijmresten en misschien wat stukjes tapijt op de ondervloer zitten. De vloer moet helemaal schoongemaakt worden voordat je er een nieuwe vloer op legt. Anders is de kans groot dat de oneffenheden door blijven werken in je nieuwe vloer. De lijmresten verwijderen werkt simpel: met afbijt of heet water (of eventueel cola) kom je meestal een heel eind. Je zult soms ook gewoon geweld moeten gebruiken met een plamuurmes en een verfkrabber. Al deze items vind je gemakkelijk en snel op Best-Verkochte.nl. Let op dat je een houten ondervloer niet teveel beschadigd. Kleine beschadigingen, krassen en deuken kun je gelukkig wel herstellen.